Selecteer een pagina

Vrijwilliger van het eerste uur Hilda Karst: ‘Ik blijf het leuk vinden’

30 september 2022

Rondom Gees wordt elk jaar mogelijk gemaakt door een groep trouwe vrijwilligers. Hilda Karst uit Gees is één van die vrijwilligers die vanaf het eerste uur bij het evenement is betrokken. “We zijn zo’n 15 jaar geleden met Rondom Gees begonnen. Mijn man Henk hielp onze buurman Joop Gerdes bij de organisatie van de eerste editie. Ik hielp ook. Voornamelijk met de catering. Henk overleed helaas in 2016 en was al die jaren betrokken. Als buurman van Joop, als liefhebber van dit Geeser evenement en als liefhebber van oude spullen waaronder oldtimers. Inmiddels is Joop verhuisd en niet meer bij het evenement betrokken maar mijn band met het evenement en de deelnemers is gebleven”, aldus Hilda.

Deelnemers glunderen als ze elkaar weer zien

“Je ziet dat de deelnemers glunderen als ze hier weer zijn en elkaar zien. Die schouderklop en knuffel bij aankomst. De meeste deelnemers kennen elkaar al jaren. En dat is erg mooi om mee te maken, ook als vrijwilliger. Het is leuk om op die manier wat te kunnen bijdragen. We smeren krentewegge en schenken koffie voor de deelnemers. En verzorgen het drinken met een versnapering als de rijders rond vier uur ‘s middags terug komen. Rond zes uur serveren we een maaltijd voor alle deelnemers die daarvan gebruik willen maken. Saskia en Peter Kuipers, ook inwoners van Gees zijn vanaf het begin betrokken. Net als hun dochter en haar vriendin. Zij helpen al vanaf de beginjaren en ik heb ze volwassen zien worden.  Ze doen de bediening en staan achter de bar in Pluspunt. Dit is al jaren onze vaste start- en finishplaats.”

Bloemenkoffiepotjes

Hilda vertelt verder: “Om het Pluspunt gebouw van binnen een beetje aan te kleden maak ik elk jaar fleurige bloemboeketjes in ouderwetse koffiepotten. Die potjes heb ik verzameld op rommelmarkten. Het past er gewoon leuk bij! De bloemenkoffiepotjes zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden met Rondom Gees.”

Anti-olie-lek-matjes

“Dorpsgenoot Jan Kamman is nog zo’n vrijwilliger die al jaren helpt. Hij plaatst de routebordjes. Tegenwoordig doet hij dat samen met mijn vriend Ab, die inmiddels ook met het Rondom Gees virus is besmet. Ons bestuur  zoekt naar mooie pleisterplaatsen op de route. Dat was nog niet altijd makkelijk omdat niet elke uitbater zat te wachten op oude motoren waar wel eens een druppeltje olie uit lekte. Gelukkig werd de oplossing gevonden in een anti-olie-lek-matje. Op enig moment bedacht ons bestuur dat zo’n matje handig was voor de tussenstops. De rijders kregen het van Rondom Gees cadeau”

‘Sfeer maakt dat ik het leuk blijf vinden

Dat de sfeer allesbepalend is voor het succes van Rondom Gees is wel heel duidelijk als Hilda over de deelnemers vertelt die al jaren in huize Karst logeren tijdens Rondom Gees: “In 2011 kochten Henk en ik het Lunsinghoes, het huis van de overburen, de dames Lunsing. Het was de helft van een boerderij waar Henk een mooi project in zag. Vanaf dat jaar was het een perfecte slaapplek voor deelnemers van Rondom Gees. Dat waren er meestal vier maar soms wel meer! Uit verschillende landen. Ook boden we in ons eigen huis onderdak aan deelnemers en dat doe ik nog steeds. Die gezelligheid. Dat is waarom ik het leuk blijf vinden”

Droog en veilig in de schuur

“Door het leuke contact met de gasten maak je van alles mee. In 2019 had één van de gasten pech met zijn bus waardoor hij met het vliegtuig terug moest. Zijn motorfietsen stalden we bij ons in de schuur. Het was best wel een beetje spannend om ze in de schuur te hebben want je wilt natuurlijk niet dat er iets mee gebeurt. Ze zullen maar gestolen worden! Gelukkig ging het goed. De motorfietsen stonden mooi droog en veilig en de eigenaar kwam later terug toen zijn bus weer klaar was en hij de motorfietsen kon ophalen.”

Oude schoenen

Ik weet nog goed dat Henk, na onze aankoop van het Lunsinghoes, het huis leeg haalde en daarbij allerlei oude spullen tegenkwam. Dat was net wat voor Henk! Hij vond daar een koffer met een trommeltje. Met daarin het  dagboek van Hendrik Lunsing, de broer van de dames. En een paar oude schoenen van Hendrik. Hendrik was in de oorlog vertrokken naar een werkkamp in Duitsland, en keerde later terug met een koffertje, het trommeltje en het dagboek. Zijn schoenen heeft hij laten staan. Henk gaf de schoenen aan Matthias. Hij is één van de deelnemers die al jaren bij mij logeert. Al die jaren komt hij uit de Elzas naar Gees om met Rondom Gees mee te doen.”

Als het een beetje meezit is er ook in april van het aankomende jaar weer een Rondom Gees. Het kan haast niet anders dat Hilda ook dan weer van de partij is. Als we de bloemenkoffiepotjes op de tafels zien staan weten we nu in ieder geval direct wie ze heeft gemaakt.