Selecteer een pagina

Een bijeenkomst van levensgenieters

16 april 2022

Al had iemand twee weekjes terug nog even een zakje sneeuw het land in weten te smokkelen, het is eindelijk weer zover: tijd voor Rondom Gees!
Voor mij in ieder geval altijd het begin van een nieuw motorfiets seizoen. Een geweldige afleiding tussen het importeren en verkopen van Japans voedsel door. Samen met de Horse Power Run, een weekend om samen met Roel (mijn vader) en alle andere vrienden, even te genieten van de mooie omgeving in de prille lente. Om even m’n hoofd te resetten. En om te kijken of de motorfietsen nog werken. Zijn ze er klaar voor om het hele seizoen mee te gaan?

Een bingokaart vol

Waar heb ik het over… deze motorfietsen – er gebeurt altijd wel iets. Een riem die afbreekt. Een verstopte carburateur. Een lekke tank. Een afgebroken uitlaat. Je zou er een bingokaart vol mee kunnen maken. Dat alles maakt het weer spannend. Interessant. Leerzaam zelfs. Want je leert je motorfiets er goed door kennen. Is het een eenmalig probleem? Of een kenmerk, een eigenschap van de motor? Dan zul je de motorfiets ongetwijfeld weer tegenkomen tijdens de rit… wat het ook weer spannend maakt.
Want laten we wel wezen, deze motorfietsen gekeurd, onderhouden, gerepareerd en rijklaar krijgen, is al een hele prestatie. Maar dan moet je er ook nog op rijden! Een hendeltje hier, een oliepompje daar, het aantrappen of aanlopen van de motor en vergeet vooral het benzinekraantje niet. Sommige motoren hebben nauwelijks remmen, geen neutraal, geen achteruitkijkspiegel. Respect voor iedereen die het toch maar weer aandurft deze ingenieuze apparaten te besturen.

Sleutelen

Ik moet bekennen bijna niets te weten van de techniek die achter deze motorfietsen schuilt. Daarom vind ik het ook zo knap wanneer sommigen al heel snel doorhebben wat er nou mis is. En als het repareerbaar is tijdens de rit aan de kant van de straat, dan gebeurt dat ook, mits de juiste onderdelen meegenomen zijn. Zo blijft het voor iedereen spannend, interessant en leerzaam. Lukt het allemaal toch niet, dan maar op de pechwagen. En zelfs dan is er nog hoop. Want tijdens een van de pauzes wordt er behalve taart gegeten, koffie gedronken en bijgepraat ook gesleuteld.
Voor iedereen
Zo is het altijd weer één groot feest. Een grote bijeenkomst van levensgenieters. Niet alleen de rijders, maar ook de vrijwilligers en organisatoren. En uiteraard het publiek en de mensen die het gedonder en de knallen horen en naar buiten komen om het spel te aanschouwen.

Laten we met z’n allen de spanning voelen wanneer we weer de eerste echte meters maken. Interesse tonen in elkaar en voor elkaar. En blijven leren van alle momenten die we tegenkomen.
Veel succes en vooral veel plezier!

Gijs van Maarseveen